Μια συνέντευξη που πρέπει να διαβάσει κάθε νέος ποδοσφαιριστής/αθλητής παραχώρησε στην ιστοσελίδα του «FIFPro» (Παγκόσμιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) ο αρχηγός της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας Τζιόρτζιο Κιελίνι ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει το ποδόσφαιρο στο ανώτερο επίπεδο με τις σπουδές.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας της FIFPro «Mind the Gap» που στόχος της είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές να συνδυάσουν την επαγγελματική τους καριέρα με την ακαδημαϊκή μόρφωση, ο 34χρονος Ιταλός στόπερ ανέδειξε την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε ο κάθε ποδοσφαιριστής να διευρύνει τους ακαδημαϊκούς του ορίζοντες και τα οφέλη που αποκομίζει στην καριέρα του απ’ αυτό.
«Όταν ήμουν μικρός στο σχολείο, ορισμένες φορές έλεγα ‘μαμά δεν είμαι καλά, δεν θέλω να πάω σχολείο’, αλλά εκείνη μου απαντούσε πως ‘αν δεν πας στο σχολείο, δεν θα πας και στο ποδόσφαιρο’ και αμέσως… γινόμουν καλά και σηκωνόμουν. Ήταν μία ικανοποίηση, μία διασκέδαση να διαβάζω, δεν με βάραινε. Το να κάνω κάτι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο, με κρατούσε οξυδερκή. Όταν κουραζόμουν, απλά σταματούσα. Πραγματικά με βοήθησε. Αν δεν είσαι οξυδερκής στους αγώνες, αν δεν μπορείς να πάρεις μία άμεση απόφαση κατά τη διάρκειά τους, δεν μπορείς να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο. Το να σπουδάσω με βοήθησε στο ποδόσφαιρο και τη ζωή», ανέφερε αρχικά ο 34χρονος στόπερ που την τροπαιοθήκη του κοσμούν 7 πρωταθλήματα Ιταλίας, 4 κύπελλα και 3 σούπερ καπ. Το ίδιο υπερήφανος, όμως, νιώθει για το Bachelor που κατέχει στα Οικονομικά και φυσικά το MBA του στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ο Κιελίνι αμφισβητεί ανοικτά όλους αυτούς που λένε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να μονοπωλεί τη ζωή ενός παίκτη τονίζοντας ότι υπάρχει χρόνος στην καθημερινότητα ενός ποδοσφαιριστή και για διάβασμα: «Όταν ξεκίνησα τις σπουδές δεν είχα οικογένεια. Πήγαινα προπόνηση το πρωί και στο σπίτι μετά το φαγητό, όπου ηρεμούσα και διάβαζα. Στο διάστημα που προετοιμαζόμουν για εξετάσεις, επίσης διάβαζα όταν βρισκόμουν με την ομάδα. Με βοηθούσε να αποβάλω την ένταση και την πίεση που έχουμε στο ποδόσφαιρο. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, διάβαζα μόνο το διάστημα που έλειπα με την ομάδα.
Τώρα είναι πιο εύκολο να σπουδάσεις, από όταν ξεκίνησα εγώ πριν από 15 χρόνια. Υπάρχουν προγράμματα, ειδικά για επαγγελματίες. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν και online προγράμματα ειδικά για αθλητές. Το πανεπιστήμιο του Τορίνο με βοήθησε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να πάρω το πτυχίο μου, προσφέροντάς μου ευέλικτο πρόγραμμα. Δεν έχασα ούτε μία προπόνηση για να πάω στο μάθημα. Κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να βρει χρόνο για να σπουδάσει, χωρίς να χάσει έστω ένα λεπτό από την ποδοσφαιρική του καριέρα ή την προσήλωσή του σε κάποιον αγώνα. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ποδοσφαιριστές να σπουδάσουν, ώστε στο μέλλον και άλλοι να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο πανεπιστημίου».
Καταλήγοντας στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο FIFPro, ο ηγέτης της οπισθοφυλακής των «μπιανκονέρι» μίλησε με ρεαλισμό και κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να σκεφτούν το μετέπειτα στη ζωή τους: «Η ζωή είναι μεγάλη και ωραία μετά την ολοκλήρωση της καριέρας σου. Όμως πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, ώστε να μην βρεθείς 35 ετών και να μην ξέρεις τι θα κάνεις στη ζωή σου.
Λίγοι ποδοσφαιριστές όταν αποσυρθούν, καταφέρνουν να παραμείνουν επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο σε άλλο πόστο. Υπάρχει ακόμη το ρίσκο να περάσουν κατάθλιψη, ενώ ορισμένοι πρώην παίκτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα γιατί δεν σκέφτηκαν τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο και δεν άνοιξαν τους ορίζοντές τους μέσω σπουδών. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και μπορεί να επιλέξει ξεχωριστό μονοπάτι να ακολουθήσει μόλις σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά το σημαντικό είναι να είσαι προετοιμασμένος. Πρέπει να σκέφτεσαι τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο, από την αρχή της καριέρας σου.
Όταν είσαι 20 ή 25 αισθάνεσαι άτρωτος και πως μπορείς να πετύχεις το οτιδήποτε στο ποδόσφαιρο, αλλά στα 35 η καριέρα σου έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και έχεις ακόμη μία ολόκληρη ζωή μπροστά σου».
Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα ο Π.Σ.Α.Π. έχει επιλεχθεί από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ως άμεσος συνεργάτης του εγχειρήματος και μέσω συμφωνίας του με πανεπιστημιακά ιδρύματα (IdEF, Online Academy) προωθεί την ιδέα ώστε οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και να είναι προετοιμασμένοι για τη στιγμή που θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση.